Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način<br />
Andreja Semolič Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način
Andreja Semolič

Preventiva ali ofenziva v razvojnem odnosu

10. 04. 2023 Vsebine

Opažam, da zadnje desetletje prihaja v ospredje kurativna pedokinetika. Pred 20 leti, ko se je praksa prvič predstavila javnosti so starši prakticirali primarno pedokinetiko. Zadnje desetletje pa je vse več ofenzive. Pomeni, da se rešuje probleme, ki jih sploh ni potrebno, da so.

od rojstva na trebuščku/pedokinetika

S prakticiranjem primarne pedokinetike zagotovimo prostor in možnosti, da se dojenček polno razvija, kot to dopušča genomska kapaciteta.

Pred 20 leti, je bila pedokinetična terminologija in praksa res pred časom, danes pa so zelo aktualna vsa ta razvojna vprašanja in izzivi.
Pedokinetična teorija in praksa je uvid, ki je tudi danes pred časom, a je dostopen za vse, ki so v karaku z uvidi nove dobe. Da smo se kot ljudje sposobni bolje razviti, kot to poznamo danes je dejstvo.

Pedokintična praksa je preventiva, da se izognete nesoglasjem v razvoju otroka za katerega želite najbolje.

Ko ste pripravljeni učiti se primarno pedokinetiko v procesu prvega koraka, se učite zagotoviti novo razvojno širino in črpanje več razvojne kapacitete( svoje in otrokove).

Razvojne dileme za vas kot starši so:

Na primer: novorojenček na trebušček, Da ali Ne? Dojenčkova glavica in kako jo obravnavamo? Zategovanje dojenčka v naročju, med sesanjem, jok,……

Še ne usklajene funkcije dozorevanja se navzven kažejo kot zategovanje.

Zategujejo se tako hipotoni kot hipertoni. Ta organska funkcija se uravnava skozi razvojni odnos. Ta nudi nudi prostor, kjer se ta tipična še ne razvita organika aktivira in skozi ponujen odnos regulira in nadgrajuje.
Kako nudimo organski prostor podpore ali prvo varno mejo (okvir za uravnavanje razvojnih samodejnih funkcij preseganja samega sebe), je poznavanje organske dinamike in kinetike, ki se skozi odnosno starševo dinamiko uravnava.


Pedokinetična praksa uči, da je potrebno dati zategovanju potreben prostor, da se usklajeno razvije. Za to je starševa primarna naloga kultivirati svoje emocije in ustvarjati potreben proces co-regulacije.
Pedokinetičen razvojni odnos vas lahko nauči razviti se iz svojega oklepa, da se zategovanje pri dojenčku in otroku sploh nima potrebe aktivirati. Ko si dovolite učiti in preseče, se naučite postaviti v organsko stabilen položaj, ki vzpostavi Co-regulacijo.
Ta proces ni vedno prijeten. Je za večino razumsko in emotivno boleče.
Sam naravni proces co-regulacije ne glede na pedokinetiko vedno vodi iz cone ugodja, ruši prepričanje in vodi preko praga strahu. Uči pa zaupanja v razvoj, ustvarja koherenco, širi razvojen prostor. Nudi zadovoljstvo na povsem višji odnosni dinamiki. Razvoj pa se dogaja z mnogo več aktivirane genomske kapacitete.

Otrok ne potrebuje servisiranja. Otrok potrebuje izkušnjo co-reguliranega odnosa. Co-regulacija je predpogoj za razvojno dinamiko in nudi prosto pot otrokovi izkušnji. Za ta razvojni korak je potrebno, da starš kultivira svojo reakcijo in nudi odziv. Se nauči kaj pomeni organsko podprt prostor in kaj je to toložba. Je to podpora za starša ali kako zares otroku nudi podporo, da presega samega sebe. Saj le tako lahko razvija svojo avtentično bit.

Vstopite v pedokinetičen razvojni prostor. Spoznajte BabyVillage.

Baby Villige vam nudimo pedokinetično učno pot. To je pot dialoga o novostih na področju razvoja otroka in načina prakse, kako med dnevno nego,. na primer: previjanje, dojenjem, masiranjem, preoblačenjem, druženjem, hranjenjem, branjem… vplivamo na otrokovo organiko samorazvoja.

Naučite se kako ga zares podpreti in ne le ostati pri želji in opravilu.

Platforma je v preizkušanju. V vsej širini bo zaživela v maju 2023.

Vstop v platformo babyVillage

Vstop v pedokinetično skupino.