Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način<br />
Andreja Semolič Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način
Andreja Semolič

Razvojne lekcije pedokinetike®

03. 01. 2019 Literatura

Učne ure rezvojnih lekcij pedokinetike so v osnovi starševa učna pot. Ta učna pot uči starše vzpostavljati lastno reorganizacijo postavljanja organskih strategij odnosa do otroka.

Odrasli se spoznava kako deluje preko svojega ravnanja in odnosa do slehrnega otroka.

Učne razvojne lekcije so pot spoznavanja in razumevanja izvornosti delovanja otroka.

Učnim uram  se z otrokom lahko priključite kadarkoli po rojstvu. oz. vedno svetujm, da, takrat, ko ste najprej mamice  pripravljene za odhod od doma in, ko sta skupaj z očetom pripravljena na spoznavanje in učenje novih smeri in pogledov na otrokov razvoj.

Učite se kako vspostavljate odnos z otrokom in kaj mu vaši prijemi nudijo. Ali dosežete preko dotika tisto kar zares želite in čutite?  Spoznavate in se učite, kateri prijemi, dotiki in smeri gibanja so tisti, ki jih otrok organsko potrebuje za zdrav razvoj.  Taki prijemi so pogosto prav drugačni od predstave starša kaj je za otroka dobro, ljubeče, nadvse skrbno in dobro.

Na lekcijah izpostavljamo učne situacije, ki odrasle popeljejo v stik z otrokom na tak način, da želeno uskladite tudi z dotikom. To seveda ni vedno tekoče in enostavno. Potočimo tudi kakšno solzico in seveda je lahko vse skupaj predvsem radovedno in zabavno šele takrat, ko si dovolite raziskati razvojno dimenzijo, katere del ste še vedno tudi sami.

Ko ste pripravljena vstopiti v ta spoznavnozanavni učni proces, se priključite 1.učni uri in od tam naprej, ko predelate informacije iz te lekcije se odločate za skupinsko ali individualno delo.

Razvojni funkcionalni prijemi delujejo na aktiviranje izvornega
gibanja in optimalno postavitev vzorcev delovanja ne samo otroka.

Gre za podporo otrokovemu naravnemu razvojnemu učnemu procesu in kako pri tem, lahko vi starši proaktivno sodelujete. To vodi v iskan zaveden odnos starševstva ali poti kjer najdete odgovore na to, kako biti tak starš, kot se trudite biti. Ne gre za to kaj moramo narediti, da bo otrok tako in tako ali da bo določena situacija ugodna. Gre za odnos, ki se nenehno vzpostavlja, prepleta in nikoli ne deluje po predvidenih korakih. Gre za učenje spoznavati procesni tok.

To pomeni spoznavati izvornost  in  pojavnost narave odnosa, ki vzpostavlja in regulira harmonične, funkcionalne in predvsem zdrave oblike delovanja in uporabe samega sebe.