Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način<br />
Andreja Semolič Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način
Andreja Semolič

Sporočilo razvoja

26. 02. 2018 Literatura

Moje razvojne potrebe so fiziološke in so tudi mnogo več, kot samo to, kar trenutno pozna vzgoja. V meni je življenjska – organska sila, ki navkljub tvoji skrbi, ljubečim nagibom deluje povsem samostojno in nedvisno.

Spoznaš se lahko z njo.

V sebi nosim več kot si lahko sploh lahko domislimo. Nisem nepopisan list. Potrebujem izkušnje, da se čim bolje izrabi moj genom. Da se odprejo možganske poti povezovanja nastanka moje osebnosti, mojega načina kako doprinesem  k življenju in soustvarjam skupno dobro.

Ja, in lahko sem samo pol ali še manj od tega kar lahko sem in zmorem. Zato se lahko učiš kako se odpira poti razvoja in ne me tlačit zaradi nevednosti, strahu in bojazni pred drugačnim, v kalup. Edini kalup so omejitve v tvoji glavi in ne potrebujem jih, da osmislim svoj prihod na svet. Uči se vsak dan znova. Sem hvaležen, ker sem ob tebi. Postajam to, kar mi kažeš in mi dovoliš, da raziščem in prepoznam.

Si rasel v generaciji, ki je odkrivala znanja in uvide naprej in zato sem ti hvaležen. A tu je čas, da odraščam skozi te uvide, zato  pogumno stopi z menoj v njih in jih zaživi še sam. Bodi del moje generacije, ki odkriva še naprej.

Življenje ni kalup. Življenje je nenehno spreminjajoče polje vibracij vsega živega. Vse živo nenehno stopa v odnose, ti pa se odvijajo po zakonih narave in ne po človeških zakonih. Še manj pa po marketinških zakonih.  Ja, slednja dva nas močno ovirata, silita in pritiskata na vzvode, ki trčijo z zakoni narave. Zato se upirajo najmočnejši, se umaknejo v svoj svet. Žal se jih mnogo uda in stopijo v kalup ugodja, ko začnejo delovati po sistemskih vzvodih umetnega kalupa.

Narava se samoorganizira, sodeluje in se uravnava. Človek ne glede na kateri stopnji je, si teh zakonov ne more podrediti. Veliko zmore kontrolirati, a ko je naravno ravnovesje porušeno preko mere samoreguliranja, nastopi narava z vso brutalno silo tako znotraj stopnje organiziranosti posameznega človeka ali njegovega zunanjega sveta.

Morda bomo vzvode življenja kdaj v celoti  doumeli. A do takrat je primerno, da z njimi sodelujemo in se znova in znova učimo, se prepuščamo stiku s to naravno silo, ki je v slehernem bitju.

Kako v odnos, da se oba odpreva organskim vzvodom in delujeva na višjem nivoju, se lahko učiva preko Razvojnih Funkcionalnih prijemov pedokinetike®.