Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način<br />
Andreja Semolič Center za razvoj otrok na Feldenkraisov način
Andreja Semolič

Zavestno starševstvo…..rastemo tudi starši…

01. 10. 2015 Literatura

SMART GROWN-UPS program pedokinetike

rastemo tudi starši …

Starši se kljub temu, da želimo najboljše za svojega otroka, srečujemo z lastnimi omejitvami, ki nam preprečujejo, da se na otrokove razvojne impulze optimalno odzivamo.

Ker je odnos prvi otrok para in je zanj potrebno skrbeti ravno tako kot za vse otroke in ker je partnerski odnos tisto okolje, v katerem živijo vaši otroci. pove mag. Ana Bešter Bertoncelj, psihoterapevtka, Imago terapevtka, ki soustvarja program in vodi delavnice. Njeno avtorsko delo je inovativna integracija pedokinetike in psihoterapije. Program je razvejan na:  deavnice za starše in na delavnice za partnerstvo v času starševsta. Program se je v svojih treh letih nadgradil in je še vedno v ustvarjanju, saj sledimo utripu stanja staršev in partnerjev, ki pokažejo na potrebe, ki morda še niso integrirane in jih je v ločenih terapijah težje doseči in škodljive vzorce obnašanja in delovanja tudi zato težje preseči.

Zavestno starševstvo je primerno  tudi za samo enega starša.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO – komunikacija v družini I. del – zrcaljenje, validacija

Na prvem srečanju bomo govorili o tem, kako zares videti in slišati otroka, kako dati na stran svoj svet in svoje pretekle izkušnje ter res biti prisoten tukaj in zdaj za otroka. Tudi ko mu postavljamo meje ali se z njim ne strinjamo, je za njegov razvoj nujno, da dobi občutek, da je njegov svet dovoljen, da lahko čuti in se izraža, saj na ta način dobi različna psihološka dovoljenja, ki so nujna za nemoten psihološki razvoj otroka. Delavnica bo namenjena praktičnim vajam.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA  – Komunikacija med partnerjema – zrcaljenje, validacija, empatija

Na prvem srečanju se bomo spoznali z novim načinom komuniciranja, ki partnerjema omogoča, da se zares vidita in slišita. Naučili se bomo, kako dati na stran svoj svet in svoje pretekle izkušnje ter za otroka res biti prisoten tukaj in zdaj. Delavnica bo namenjena praktičnim vajam.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO– Razvoj otroka I. del – psihološki razvoj

Na drugem srečanju bomo pogledali, kaj otrok potrebuje v prvih 7 letih življenja, predvsem kateri razvojni impulzi se pojavljajo v določenem obdobju, kaj otrok takrat potrebuje, da lahko dovolj dobro prehodi to fazo razvoja in kako se otrok zaščiti, če določenih razvojnih impulzov ni uspel zadovoljiti. V tem obdobju se že oblikujejo preživetvene strategije, ki jih otrok uporablja, da bi se zaščitil. Prav te preživetvene strategije in nezadovoljene potrebe kot popotnico nezavedno odnese s seboj v življenje. Če se tega zavedamo ali ne, vse to močno vpliva na naše medosebne odnose, predvsem na stik z našim otrokom in tudi na naše partnerske odnose. Delavnica bo namenjena raziskovanju našega lastnega razvoja in uvidu, kaj še vedno nosimo s seboj.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Ljubeča vedenja – obujanje romantike

Po rojstvu otroka se partnerja neizogibno srečata s spremembami v svojem življenju in v svojem odnosu. Pomanjkanje časa je skupni imenovalec večine izmed novopečenih staršev. Ker je otrok vsaj neko obdobje na prvem mestu in se je treba prilagajati njemu, svoje želje in potrebe pa pogosto močno dajati na stran, partnerja velikokrat pozabita na svoj odnos. Zato je dobro, če se znata, ko pride čas za to, ponovno povezati in najti stik med seboj. Ljubeča vedenja so tista, ki zagotovo pomagajo, da partnerja drug drugemu spet prideta naproti na tem včasih precej turbulentnem delu življenjske poti. Delavnica bo namenjena vajam, kjer se bosta partnerja naučila nekatera nova ljubeča vedenja, ki jih lahko vneseta tudi v vsakodnevno življenje.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO– Razvoj otroka II. del – socialni razvoj

Na tretjem srečanju se bomo pobližje spoznali s tem, katera so tista področja našega življenja, ki so se tekom razvoja lahko dovolj dobro razvila in udejanila, kje pa imamo prepovedi in si ne dovolimo polno zaživeti. Gre za področja delovanja, mišljenja, za področje čustev in občutkov. Kako delujemo, kako lahko mislimo, čutimo in občutimo je odvisno od tega, koliko si dovolimo. To pa je odvisno od tega, kakšno vzgojo smo imeli in kaj smo zaključili. Poleg teh področij je pomembno tudi to, ali smo kot otroci zaključili, da smo za druge vredni kot osebe in ali smo lahko ljubljeni. Ob rojstvu in odraščanju lastnega otroka, so ta naša prepričanja nujno ponovno izzvana in od nas je odvisno, ali bomo svojo doto predali naprej, ali pa bomo z lastnim osebnim delom zmogli nekatera prepričanja prevetriti, se jih osvoboditi in zaživeti bolj polno življenje. Ker je vzgoja našega otroka močno povezana s tem, kakšne so naše prepovedi na omenjenih področjih, se bomo na delavnici posvetili raziskovanju lastnih zaključkov, ki smo jih naredili na podagi sporočil naših staršev in za nas pomembnih drugih. Poleg tega bomo govorili o tem, kako to vpliva na naše lastno starševstvo.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Razvoj odnosa – Imago krog ljubezni

Vsak odnos – partnerski, starševski, prijateljski, … – gre skozi določene stopnje. Tokrat si bomo bolje ogledali partnerski odnos, ki se začne z romantično zaljubljenostjo, kjer nam izpolnitev vseh naših potreb predstavlja partner. Ko zaljubljenost mine, poskušamo partnerja spremeniti, da bo tak, kot ga želimo mi. Mnogi pari ostajajo v tej fazi boja doživljenjsko. Vendar pa je čas boja tudi priložnost za rast. To je znak, da se v odnosu nekaj skuša razviti, spremeniti in napredovati. In ko se partnerja nehata boriti za prevlado, se lahko njun odnos spremeni. Eden drugega bolj razumeta, sprejemata in spoštujeta in njun odnos postane bolj zrel.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO – Komunikacija v družini II. del – meje, odgovornost

Kadar se pogovarjamo o vzgoji, se pogosto dotaknemo termina »postaviti meje«. Govorimo o tem, da moramo meje postaviti otroku, na predavanju pa bomo pokazali, kaj se zgodi, če otroku predstavimo svoje meje. Komunikacija je lahko osebna ali neosebna. Večinoma se poslužujemo neosebne, ker smo je navajeni in ker se z njo ne izpostavljamo. Za dober stik med starši in otroci pa je nujna uporaba osebne govorice. Večina staršev želi, da bi otroci odrasli v odgovorne odrasle, pogosto pa starši odrovornost le težko zares predajamo otrokom. Odgovornost je velikokrat težka za nositi in zato je naloga nas staršev, da smo v tem otrokom v pomoč, da jih znamo voditi in usmerjati. In predvsem, da odgovorni za svoje lastno življenje postanemo najprej mi sami.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Konflikti in zavesti partnerski dialog

Nihče nas ni učil, kako se lahko varno pogovarjamo tudi o temah, ki so konfliktne. Za mnoge so konflikti tema, ki se jo je potrebno izogniti, vendar konstruktivno reševanje konfliktov je temelj vsakega dobrega odnosa. Ne le, da je dobro, da se znamo mirno pogovarjati s partnerjem, to veščino je zelo dobro prenesti tudi na otroke.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO – Kovčki –prehajanje vzorcev skozi generacije

Kolikokrat ste se kot najstniki ali odrasli zalotili, da ste rekli, da določenih stvari nikoli ne boste počeli tako, kot so jih počeli vaši starši? In kolikokrat ste se zalotili, da kot starši uporabljate te iste stavke, iste reakcije? Vzorci prehajajo iz generacije v generacijo – kot kovčki, ki jih ves čas nosimo s seboj, ne da bi se tega zavedali. Kajti, kar se Janezek nauči, to Janez zna. In nekatere vzorce želimo predati naprej. Za druge pa imamo le mi sami možnost, da jih najprej prepoznamo in potem začnemo delati na tem, da jih spremenimo.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Kovčki – prehajanje vzorcev skozi generacije

V partnerski odnos prinesemo veliko več »prtljage« iz svojega otroštva, kot se zavedamo. Če želimo imeti kvaliteten odnos, moramo vedeti, kaj smo prinesli s seboj, »kovčke« odpreti, pogledati, kaj nosimo s seboj, kaj odložiti in iti naprej z zavedanje, kaj je tisto, kar nosimo s seboj in kako to vpliva na naš odnos. Predvsem je dobro, da vemo, kaj smo potrebovali in nismo dobili v preteklosti in kaj morda potrebujemo še danes ter kako to dobiti v partnerskem odnosu.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO – Partnerstvo in starševstvo Partnerstvo je po rojstvu otroka zagotovo na preizkušnji. Nova starševska vloga od mame in očeta zahteva precej odrekanja, kar naenkrat ni več časa za stvari in aktivnosti, ki sta jih kot partnerja pred rojstvom otroka počela skupaj. Kako najti ravnovesje med partnerstvom in starševstvom in kako se ponovno povezati pa je pomembna tema, o kateri bi se kot starša morala pogovoriti, saj je prvi otrok vsakega para prav najin odnos.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Spolnost in strast

S prihodom otroka se strast lahko ohladi, spolni odnosi pa postanejo redkejši. Nočno bujenje in skrb za otroka so razlog, da potem, ko otrok končno zaspi, v posteljo »pademo« tudi starši. Kako uskladiti starševstvo in hkrati ne pozabiti na dobro spolnost v partnerstvu bo tema te delavnice.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO– Starševski dialog

Noben starš ni tako popoln, da bi lahko otroka vselej in povsod oskrbel z vsem, kar potrebuje, kajti tekom svojega odraščanja je dobil »čustvene rane«. Vsi imamo nekaj čustvenih ran iz otroštva, ki vplivajo na naše starševstvo. Zaradi njih včasih ne bomo mogli sprejeti svojih otrok takih kot so. Pogosto lahko vidimo, da imamo starši težavno razmerje z otrokom v istem starostnem obdobju, v katerem sami nismo od svojih staršev dobili sprejemanja, ki bi ga takrat potrebovali.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA – Obujanje romantike – pozitivno preplavljanje

Otroka znamo pohvaliti, mu povedati, kaj nam je pri njem všeč in kaj imamo radi. Vendar je zares lepo, ko si to delimo tudi s partnerjem. Na tej delavnici bomo delali vaje, ki bodo pomagale k ponovni povezanosti in ponovni obuditvi romantike med vama.

ZAVESTNO STARŠEVSTVO– Zavestno starševstvo

Zavestno starševstvo se začne pri nas samih. Kajti, če hočemo dobro poskrbeti za svoje otroke, moramo najprej dobro poskrbeti zase in se ozreti vase. Kajti kljub temu, da se to, da VIDIMO svojega otroka, sliši povsem enostavno, je za večino staršev to zelo težka naloga. In kadar zares vidimo svojega otroka, dovolimo, da se otrok izrazi; ohranjamo občutek otrokove lastne vrednosti; sprejemamo vse njegove občutke in čustva, čeprav nekatera njegova vedenja niso sprejemljiva.

PARTNERSTVO V ČASU STARŠEVSTVA  – Vizija najinega odnosa in najine družine

Sploh veste, kam pluje vajina barka? Sta se s partnerjem že kdaj iskreno pogovorila o tem, kje sta in kam gresta? Si želita v eno smer, pa vaju življenje neprestano vodi drugam? Vabljeni na delavnico Vizija najinega odnosa, kjer bomo govorili o tem, zakaj je pomembno, da imata s partnerjem svojo vizijo, kjer bo vsak par sestavil svojo vizijo in kjer bomo začrtali smer, kako vajino vizijo uresničiti. Če imaš smer, se težje izgubiš in ko se, lažje najdeš pot naprej. Kadar je pot polna ovir in težav, ti ravno vizija in začrtana smer dajeta notranjo gotovost in notranji kompas, kako naprej.

*Pridržujemo si pravico do spremembe teme in datuma delavnice.

­­­­­­­­­­­­­­­